Yallah ! Watcha lookin' for?

Tortilla de Patatas Algérienne




Greetings all my friends out there!
 Today, I received on Facebook a request for my Algerian style Tortilla recipe ... so dear Bella just for you here it is!

I love Spanish tortillas, but have always found cooking them in skillet then flipping them only makes a BIG mess for myself! So I have made it easier by baking it in the oven instead! And of course living in Algeria, my tortilla has to have an Algerian flair!

This makes a nice light lunch or dinner if paired with soup or salad. But for Ramadan is nice second course instead of salad, after the infamous Chourba hamra ... before you get into the main meal.

Tortilla de Patatas Algérienne
  • 5 potatoes, thinly sliced
  • 1 onion, diced or thinly sliced
  • 6 eggs
  • Handful (about 1/4 cup) chopped parsely
  • Handful (about 1/4 cup) chopped cilantro
  • 150g - about 1/2 cup (5oz) Gruyère cheese
  • 1 tsp Harissa (optional)
  • 1 red pepper, fine mince
  • 2 cloves of garlic 
  • Handful of very finely chopped green olives that have been pitted
  • 1/4 tsp paprika
  • 1/4 tsp cumin
  • 1/4 tsp ras el hanout
  • 3 TBS olive oil
  • salt/black pepper
  1. Peel the potatoes then slice them thinly. I make it easier for myself and use a mandolin.
  2. Using a fry pan or skillet saute the onions and garlic in the olive oil. 
  3. Cook on low fire for about 5 minutes until transluscent. 
  4. Add in the spices. Salt and pepper to taste.
  5. Now add in the potatoes.
  6. Cook on low heat until the potatoes are cooked but still al-dente.
  7. Stir from time to time, making sure the mixture does not burn.
  8. Now add in the parsely and cilantro, then allow to cook for a minute or two longer.
  9. Now remove the potatoes from the pan into a bowl. Allow the mixture to cool.
  10. Optional for decorated purposes remove some of the potatoes have still a nice form. It may vary but I used about 50 slices.
  11. Beat the eggs, adding salt to taste. Be sure to not over salt, since the potatoes already has been salted.
  12. Add the eggs to the potatoes and  mix.
  13. Butter a baking dish (I used a 24cm tart pan) Then preheat your oven.
  14. Now pour the mixture into the pan.
  15. Decorate the top with the reserved potatoes.
  16. Gently press down, so that the potatoes on top also get coated with eggs.
  17. Bake in the oven for about 35 minutes or until set. Be sure to check on it as it bakes.


The top should be golden brown. I usually turn on the broiler to get it to colour I like. To make sure its set in the centre using a  knife to test it. When ready remove from the oven and leave it cool to cool and set a little more before cutting.

This colourful and spicy tortilla looks very attractive served cold with a green and red salad like the colours in the tortilla. For me, I have prepared an Algerian  roasted pepper salad called Chlada Felfel to serve it. And of course Harissa to dip on the side.

Trick: This tortilla is lovely all by itself but making a garlicky  Harissa mayo to dip it just makes it even better. Simply mix together garlic powder, Harissa to taste into a 1 cup of mayo. This makes enough for 4-6 people to dip there Tortilla into.



En français

Tortilla de Patatas Algérienne

    * 5 pommes de terre, émincé
    * 1 oignon coupé en dés ou en fines tranches
    * 6 œufs
    * Poignée (environ 1 / 4 tasse) de persil haché
    * Poignée (environ 1 / 4 tasse) de coriandre hachée
    * 150g - environ 1 / 2 tasse (5 oz) fromage Gruyère
    * 1 c. à thé
Harissa (facultatif )
    * 1 poivron rouge, mâche amende
    * 2 gousses d'ail
    * Poignée de très finement haché olives vertes qui ont été ponctuées
    * 1 / 4 c. à thé de paprika
    * 1 / 4 c. à thé de cumin
    * 1 / 4 c. à thé de ras el hanout
    * 3 cuillères à soupe d'huile d'olive
    * Sel / poivre noir 



   1. Peler les pommes de terre puis les couper en fines tranches. Je le fais pour moi-même plus facile et l'utilisation d'une mandoline.
   
3. L'aide d'un poêle ou une poêle faire revenir les oignons et l'ail dans l'huile d'olive.
   
4. Cuire à feu doux pendant environ 5 minutes jusqu'à ce que translucide.
   
5. Ajouter les épices. Sel et poivre au goût.
   
6. Maintenant, ajoutez les pommes de terre.
   
7. Cuire à feu doux jusqu'à ce que les pommes de terre soient cuits mais encore al dente.
   
8. Remuer de temps à autre, en s'assurant que le mélange ne brûle pas.
   
9. Maintenant, ajoutez dans le persil et la coriandre, puis laisser cuire pendant une minute ou deux de plus.
  
10. Maintenant, retirez les pommes de terre de la poêle dans un bol. Laisser refroidir le mélange.
  
11. Facultatif à des fins de décoration supprimer certains des pommes de terre ont encore une forme agréable. Il peut varier, mais j'ai utilisé environ 50 tranches.
  
12. Battre les oeufs, ajouter du sel au goût. Assurez-vous à ne pas trop de sel, car les pommes de terre a déjà été salés.
  
13. Ajouter les oeufs aux pommes de terre et mélanger.
  
14. Beurrer un plat allant au four (j'ai utilisé un moule à tarte 24cm) alors préchauffer votre four.
  
15. Maintenant, versez le mélange dans la casserole.
  
16. Décorer le dessus avec les pommes de terre réservés.
  
17. Appuyez doucement, de sorte que les pommes de terre sur le dessus également obtenir des enduits avec des oeufs.
  
18. Cuire au four pendant environ 35 minutes ou jusqu'à ce que. N'oubliez pas de vérifier sur lui car il cuit.

Le sommet doit être bien dorée. J'ai l'habitude de mettre le grill pour le faire, je couleurs similaires. Pour s'assurer que ses situé dans le centre à l'aide d'un couteau pour le tester. Lorsque vous êtes prêt retirer du four et laisser refroidir à refroidir et un peu plus avant de couper.
 

 Cette tortilla coloré et épicé semble très attractive servi froid avec une salade verte et rouge comme les couleurs de la tortilla. Pour moi, j'ai préparé une salade de poivrons grillés algérien appelé Chlada Felfel de le servir. Et bien sûr, Harissa à plonger sur le côté.

 
Astuce: Cette tortilla est beau tout seul, mais faire une mayonnaise à l'ail à Harissa trempez simplement fait encore mieux. Il suffit de mélanger la poudre d'ail, Harissa au goût dans une tasse 1 de mayo. Cela fait assez pour 4-6 personnes à plonger il tortilla en.



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May your fasting and prayers be accepted ... and finally Saha Ftkourm ( Bon Appetite) everyone!

1 comment:

  1. Oh my god, this looks delish! I will def make this and post a pic of it on my facebook so you can see how it turned and will def give you the credit for giving me your recipe Thanks again! sa7tain

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